Makkaran valmistusta

Chorizo

Kokeilin makkaran valmistusta. Tein chorizo- #makkara a ja lihana käytin kasleria. Tulipa hyvää makkaraa. Ehkä aavistuksen liha oli vähärasvaista, mutta makua se ei haittaa.

Suolet kävin ostamassa MestariPalvilta, joka myy sian ja lampaan suolia 10m erissä. Itse ostin sian suolia, kun ne lukemani mukaan ovat aloittelijalle helpompia käsitellä kestävyytensä ansiosta. Nyt suolia on jäljellä vielä pariin makkaraerään.

Tähän ensimmäiseen erään käytin lihaa n. 1,2kg ja lisäksi ainoastaan mausteet. Sovellettu ohje oli kirjasta Nakit ja muusi, jonka me työntekijät aikanaan saimme työnantajalta lahjaksi yli 10 vuotta sitten (en muista mikä lahja kirja oli). Tuli vihdoinkin käyttö ko. kirjalle. Ensi kerralla makkaramassan täyttö kuoreen sujunee jo helpommin 🙂 . Täytin kuorta aluksi liikaa, ja pyörittäessäni makkarapötköä pienempiin pätkiin, repesi kuori yhden pätkän kodalla. Harmittelin ensin tapahtunutta, kunnes älysin, että voin ottaa massan revenneestä osasta, ja tunkea sen uudelleen ehjään kuoreen. Ja niinhän homma onnistui.

Kun kaikki makkaramassa oli tungettu kuoreen, esikypsytin makkarat isossa kattilassa n. 80°C käyttäen digitaalista paistomittaria lämpötilan mittaamiseen. Esikypsytetyt makkarat pakastin odottamaan käyttöä.

Välineinä oli kierrätyskeskuksesta ostettu Porkert 5 -lihamylly ja Eiring Oy:ltä tilattu makkarasuppilo lihamyllylle 5. Suppilot sopivat Porkertiin täydellisesti, vaikka merkki ei olekaan sama. Sentään jotain standardeja löytyy eri valmistajilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *